Truckersdag Spakenburg

Nieuws (Home)
De route
T Hip Hop ruckersdag
R Hip Hop egie
U Hip Hop it 't verleden
C Hip Hop hauffeurs
K Hip Hop ontact
E Hip Hop en fotoboek
R egistratie
S Hip Hop ponsors
D Hip Hop eelnemers
A Hip Hop

genda

G Hip Hop astenboek

De Geschiedenis van Truckersdag

Het ontstaan van de Truckersdag

De eerste Truckersdag Spakenburg werd gehouden in 1993 als een initiatief van Wijmpje Vedder en Janna van Twillert.

De deelnemers zijn buiten het dorp op school of in tehuizen en daardoor weinig thuis. Veel deelnemers komen zelfs alleen in het weekend of bijna helemaal niet thuis. Door hun plaatsing uit huis is het net of ze niet bij het dorp horen. Het idee achter de Truckersdag is om ze door dit evenement te laten merken dat ze aan onze gemeenschap verbonden zijn.

Op de eerste Truckersdag was de hal van bakkerij 't stoepje start en eindpunt van de rit. Later is dit verplaatst naar de Hal van Zeevisgroothandel van de Groep aan de Haringweg.

Tussen de 5e en 6e Truckersdag is er een jaar overgeslagen wegens allerlei omstandigheden. De 6e Truckersdag is alleen georganiseerd door Wijmpje. Voor de 7e Truckersdag kreeg de organisatie steun van de Spakenburgse Lions Club. In het jaar van de 9e Truckersdag kwam Emma als vrijwilligster helpen. Enige tijd daarna vroeg Wijmpje aan Emma of zij de volgende Truckersdag wilde organiseren.

 
 

De 10e Truckersdag

Tijdens de 10e Truckersdag heeft Wijmpje afscheid genomen van de organisatie en heeft ze als vrijwilligster nog één keer meegedaan.

Ook de Lions Club nam afscheid van de Truckersdag om zich weer in te gaan zetten bij andere projecten.

De 10e Truckersdag werd officieel geopend door burgemeester Groen die voor de gelegenheid door één van de deelnemers geschminkt werd.

 

De 11e Truckersdag

Emma komt met nieuwe ideeen voor de Truckersdag.

Er worden steeds meer leuke dingen voor de deelnemers geregeld zoals een gekke clown. Hij rijdt ook mee op een vrachtwagen en naar zijn zeggen "In de gordels!".

 

De 12e Truckersdag

Het evenement wordt steeds groter en de hal aan de Haringweg wordt steeds kleiner doordat er steeds meer kantoormodules in geplaatst worden.

De hal komt door de werkzaamheden ook steeds later beschikbaar waardoor het moeilijker wordt om alles op tijd schoon te krijgen. De 12e truckersdag wordt getekend door de zware vislucht.

 

De 13e Truckersdag

De Truckersdag krijgt een nieuwe locatie.

Tijdens de opening van het nieuwe pand van Expeditie P. Baas ziet Kees een nieuwe hal voor de truckersdag. Alice is meteen enthousiast. De 13e Truckersdag start dan ook vanaf de Metaalweg 4 op industrieterrein De Haarbrug. Dit jaar is de Truckersdag een groter feest dan ooit met een westernthema. Onze sponsor Texas Restaurant Woudenberg geeft alle deelnemers een Cowboyhoed cadeau. Er is een poffertjeskraam, een rodestier en een springkussen. De hal is versierd met slingers die de kinderen van basisscholen gemaakt hebben en er zijn biertafels in de hal geplaatst. Er rijden 137 trucks mee.

 

De 14e Truckersdag

Een Truckersdag met slecht weer.

Ook de 14e Truckersdag start vanaf de Metaalweg. Helaas is het weer ons niet gunstig gezind en wordt het een rit achter de ruitenwissers en met weinig publiek langs de kant.

Doordat het pand inmiddels flink uitgebreid is vinden de Rodeo stier en het springkussen een plaatsje in de hal. Ondanks het weer wordt het een hele gezellige dag zonder problemen.

 

De 15e Truckersdag

Ter compensatie van de 14 Truckersdag hadden we dit jaar het mooiste weer dat we ons konden wensen.

De 15e Truckersdag, op 27 september 2008, valt op de mooiste nazomerdag. Wat een fantastisch weer! Toen de deelnemers en chauffeurs opgeroepen werden om elkaar op te zoeken bleef het erg stil in de hal. Iedereen stond buiten van de zon te genieten en daar was de omroepinstallatie niet te horen...

 

De 16e Truckersdag

Truckersdag bijna in de problemen.

Ook de 16e Truckersdag, op 26 september 2009, brengt ons mooi weer. Even dreigde de Truckersdag in de soep te lopen door nieuwe ontwikkelingen rond het rijtijdenbesluit. Chauffeurs met een electronische registratie kunnen in de problemen komen als ze in het weekend rijden. Gelukkig vinden de bedrijven toch een manier om weer voltallig aanwezig te zijn.

 

De 17e Truckersdag

Veel belangstelling en veel vermaak.

De 17e Truckersdag, op 25 september 2010, geeft wisselvallig weer. Gelukkig is het bij het in- en uitstappen nagenoeg droog. Ondanks de familieomstandigheden waarmee de organisatie geconfronteerd wordt, wordt weer een geweldige, probleemloze Truckersdag. Dave Green, onze vaste zanger, en het Visserskoor geven een spetterend optreden waarbij onze deelnemers naar hartelust meezingen. Er nemen er zelfs 2 plaats achter het drumstel van het Visserskoor.

John Klijsen heeft naast de vertrouwde stier een nieuwe, zelfgemaakte attractie bij zich in de vorm van een surfboard waar de kinderen volop van genieten.

 

De 18e Truckersdag

Een heerlijke nazomerdag.

Een heerlijke warme dag waarop een groot deel van het feest zich buiten afspeelde. Alles liep op rolletjes en bijna zonder verrassingen, totdat de stoet terugkwam bij de hal. Tot onze verbazing kwamen ze van de andere kant. Normaal stappen de deelnemers voor hun veiligheid aan de kant van de hal uit. Doordat iemand een auto op de rijbaan gezet had aan het begin van het industrieterrein, waren ze allemaal linksaf gegaan. Met wat extra hulp bij het oversteken kwam alles weer goed.

 

De 19e Truckersdag

Truckersdag op het randje.

De aanloop naar de 19e Truckersdag op 29 september 2012 gaat erg moeizaam. Doordat een aantal sponsors hun toezegging in het vorige jaar niet nagekomen zijn beginnen we met een lege bankrekening. Er komen mondjesmaat bijdragen binnen en de organisatie vreest dat dit de laatste Truckersdag gaat worden. De Bunschoter schrijft daar een stukje over in de krant. Dit gaat als een golf over het dorp. Huijgen Mechanisatie, Ter Maten en Heinen en Hopman melden zich aan met een aanzienlijke sponsoring en zetten ons gelijk weer rechtop in het zadel. Met heel hard aanpakken kunnen we de deelnemers ineens toch alles geven wat we wilden.

Deelnemers uit Baarn staan twee en een half uur te wachten op hun Regiotaxi en komen 5 minuten voor de rit binnen. Vlug wordt de groep in busjes gezet om toch nog mee te kunnen rijden. Door het wachten op de taxi hebben ze nog niet gegeten. Razendsnel ren ik naar binnen en breng een zak rozijnenbollen naar de busjes. We zwaaien lachende gezichten uit en onze dag is goed.

Als we aan het eind van de dag opruimen, horen we dat er buiten voor de hal al anderhalf uur een deelnemer op de Regiotaxi staat te wachten. Gelijk maar even naar huis gebracht...

 

De 20e Truckersdag

Een korte stoet en een houten trap.

Net voor de 20e Truckersdag op 28 september 2013 gaan er meerdere bedrijven failliet die anders elk jaar meereden. Een paar andere bedrijven zitten in zwaar weer en moeten ook afzeggen. De stoet is daardoor veel korter dan andere jaren. We hebben maar 90 trucks en dat is erg krap. Door meerdere deelnemers op een auto te combineren kunnen we gelukkig wel iedereen meenemen. Het weer zit mee en het wordt een hele gezellige dag.

Bijna alle deelnemers hebben geen moeite om in de hoge cabine van de vrachtwagens te klimmen, maar wel om er ook weer uit te komen. Voor het uitstappen moeten ze zich in de cabine omdraaien en op de tast de treden aan de buitenkant van de cabine vinden. Dit vinden ze een eng idee. Dit jaar is er een mobiele trap gemaakt waardoor de deelnemers met hulp vooruit uit kunnen stappen. Dat ging al een heel stuk vlotter...

 

De 21e Truckersdag

Een heerlijke dag.

We hebben dit jaar weer een flinke stoet. Er hebben zich nieuwe chauffeurs aangemeld om mee te rijden.

Al ruim voor de 21e Truckersdag laat onze fotograaf Harry Slegh weten dat hij die dag verhinderd is. Gelukkig draagt hij gelijk een collega aan, Anna Groot. Dit levert ook een leuke fotoserie op die net even anders is en gelukkig ook erg mooi. Het weer is mooi met prachtige wolkenluchten.

We hebben dit jaar 2 echte DJ's en ook een leuke zangeres, Jolanda Philippi. Ze deelt haar eigen CD's uit aan de deelnemers die dat erg leuk vinden. Zelfs na een jaar kom ik toevallig bij een deelnemer langs en daar ligt het hoesje op tafel. De CD is inmiddels helemaal grijs gedraaid...

 

De 22e Truckersdag

Nog meer zaken om te regelen.

Ons konvooi wordt al vele jaren begeleid door motorclub Buuten Nolletje maar vlak voor de 22e Truckersdag op 26 september 2015 krijgt de organisatie van de gemeente te horen dat de motorrijders voortaan in het bezit moeten zijn van een certificaat verkeersregelaar. Helaas haakt de motorclub hier af. De organisatie zet alles in beweging om toch nog begeleiding voor het konvooi rond te krijgen en we vinden twee enthousiaste mannen die een club bij elkaar krijgen en allemaal net op tijd gecertificeerd zijn.

Ook het vinden van een Frietkraam viel niet mee omdat er die zaterdag heel veel evenementen waren. Desi's Frietkraam uit de Hilversumse Meent had die dag nog vrij en nam 60 kilo friet mee. Zelfs dat bleek niet genoeg want er moest aan het eind van de middag nieuwe voorraad komen.

De Truckersdag zelf liep op rolletjes. De rit was iets korter dan gewoonlijk door het afzetten van de Nijkerkerweg. Voor het uitstappen was nog een extra trap gemaakt. Alle Trucks waren om half vier uitgeladen. Het weer was goed en er heerste een heel ontspannen sfeer. Het was gewoon weer een heerlijke dag...

 

De 23e Truckersdag

Een andere route.

Dit jaar moeten we een andere route zoeken omdat de weg tussen Eembrugge en Eemdijk open gebroken is. Onze motorbegeleider Laurens Koelewijn is gelijk aan de slag gegaan om een nieuwe route uit te stippelen.

De nieuwe route leidt het konvooi eerst door het dorp en dan door de polder richting Nijkerk. Een leuke afwisseling voor chauffeurs en deelnemers.

 

De 24e Truckersdag

Je kunt veel organiseren, maar het weer helaas niet.

Tja, het moest er toch weer een keer van komen: Een natte Truckersdag. Het kwam met bakken uit de hemel. Gelukkig was de sfeer in de hal wel supergoed. Omdat de regen voorspeld was hadden we het binnen extra ruim opgezet. Iedereen kwam gezellig naar binnen en dat is ook wel weer eens leuk.

 

De 25e Truckersdag

Een mooi jubileum maar het kwam niet zonder slag of stoot.

Onze 25e Truckersdag Spakenburg, het zilveren jubileum! Alles is extra feestelijk aangekleed en na afloop van de dag is er een buffet verzorgd door Ootje Eppie uit Eemdijk voor alle chauffeurs en vrijwilligers. Er wordt echt van genoten.

Net voor de zomervakantie krijgen we ineens te horen dat de Derby op de Truckersdag zal plaatsvinden. Er vindt een spoedoverleg plaats met de gemeente en de politie om een manier te zoeken waarop beide evenementen elkaar niet in de weg zitten. Besloten wordt om de rit in te korten en een half uur eerder te starten om zo de toegangswegen naar de voetbalvelden zo snel mogelijk weer vrij te krijgen.